Papryka konserwowa na zimę

Opublikowano: 25.01.2022 r.
Papryka czerwona, cebula, czosnek, ocet spirytusowy i cukier - to główne składniki papryki konserwowej na zimę, które zapewniają nie tylko smak, ale i aromat. Przygotowanie tej konserwy to świetny sposób na zachowanie letnich smaków na chłodniejsze dni. Papryka zachowuje swoją chrupkość, a ocet i cukier nadają jej wyjątkowego, lekko kwaśnego charakteru.
Składniki dla 5 porcji:
- Papryka czerwona - 1500 g
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Czosnek - 30 g (5 ząbków)
- Ocet spirytusowy - 400 ml (1,5 szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna, gorczyca
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, słoik 500 ml
Przepis krok po kroku
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, białe błony i pokrój w ósemki. Przełóż do miski.
- Do każdego słoika dodaj po 1 listku laurowym, 3 ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu, około 1/4 łyżeczki gorczycy, ząbek czosnku i 1/5 cebuli.
- W każdym słoiku ciasno ułóż paprykę.
- W garnku zagotuj 4 szklanki wody, z octem, cukrem i łyżką soli.
- Paprykę w słoikach zalej gorącą zalewą i zakręć słoiki.
- Po wystudzeniu słoiki pasteryzuj 10 minut.
- Papryka gotowa jest po minimum 7 dniach.
Komentarz dietetyka
Papryka konserwowa na zimę to fajny sposób na zatrzymanie smaku lata w słoikach. Jednak produkty marynowane powinny być spożywane w małych ilościach, ponieważ zawierają ocet spirytusowy. W zdrowszej wersji możesz wykonać je z octem jabłkowym.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki