Papryka faszerowana z piekarnika
Opublikowano: 28.08.2021 r.
Ryż, mięso mielone z kurczaka i soczysta czerwona papryka to główni bohaterowie tego przepisu. Papryki faszerowane z piekarnika to połączenie delikatnego ryżu, aromatycznego mięsa i słodkiej, pieczonej papryki. Ten zestaw gwarantuje pyszne i sycące danie, które z łatwością zagości na Twoim stole.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 100 g
- Mięso mielone z kurczaka - 300 g
- Papryka czerwona - 950 g (4 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir mielony, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, miska
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie i wystudź.
- Papryki umyj, odetnij czubek i wyjmij z nich gniazda nasienne.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Wystudzony ryż wymieszaj z mięsem, 0,5 łyżeczki czosnku i imbiru, 0,25 łyżeczki pieprzu i soli.
- Włóż nadzienie do papryk i ułóż je w naczyniu żaroodpornym
- Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz papryki około 25 minut.
- Po tym czasie odkryj papryki i piecz jeszcze 20 minut.
Komentarz dietetyka
Papryka faszerowana z piekarnika to danie dla osób, które są na diecie bezglutenowej i diecie bez nabiału.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny