Papryka faszerowana wegetariańska

Opublikowano: 15.10.2021 r.
Papryka czerwona, cukinia, marchewka, cebula i ser gouda – to główne składniki wegetariańskiej papryki faszerowanej, które razem tworzą smakowite i kolorowe danie. Połączenie warzyw i delikatnie roztopionego sera zachwyca prostotą i pełnią smaku, a całość spaja ryż i jajko. Perfect na lekki, ale sycący obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 50 g
- Papryka czerwona - 400 g (2 duże sztuki)
- Cukinia - 200 g (1 średnia sztuka)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Jajko - 3 szt.
- Ser gouda - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj na tarce cukinię, obierz marchew i ją również zetrzyj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj cukinię i marchew na patelnię i podduś 5 minut.
- Dodaj ugotowany ryż na patelnię, dopraw solą, pieprzem ziołowym i wymieszaj.
- Do wystudzonej masy dodaj jajka i wymieszaj energicznie.
- Papryki do faszerowania umyj, odkrój wierzch papryk, usuń gniazda nasienne, faszeruj papryki a na ich wierzch zetrzyj żółty ser.
- Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
Papryka faszerowana to świetne danie jarskie. Papryka zawiera cenny dla zdrowia naszych jelit błonnik pokarmowy. Jest także dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny