Papryka faszerowana wege
Opublikowano: 29.07.2021 r.
Czerwona papryka, kasza gryczana, ciecierzyca i ser mozzarella to świetna baza dla tej wege papryki faszerowanej. Dodatkowo seler naciowy i pomidory w puszce nadają daniu fantastycznego smaku. Już po zapachu z piekarnika wiesz, że będzie pysznie! Połączenie zdrowych składników i prostych przygotowań daje efekt, którego nie będziecie żałować.
Składniki dla 2 porcji:
- Papryka czerwona - 480 g (2 szt)
- Kasza gryczana - 70 g (1/3 szkalnki)
- Seler naciowy - 90 g (2 łodygi)
- Pomidory w puszce - 200 g (pół puszki)
- Cebula - 50 g (pół szt)
- Ciecierzyca konserwowa - 75 g (3 łyżki)
- Ser Mozzarella - 50 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- W garnku ugotuj kaszę gryczaną.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Do cebuli dodaj seler naciowy i ciecierzycę. Całość podsmaż i zalej pomidorami z puszki. Dodaj kaszę i dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami.
- Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Papryki nadziej farszem i posyp startym serem.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż papryki i piecz całość w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowe danie, pełne błonnika i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny