Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Papryki czerwone, mięso mielone z indyka, cebula, czosnek, ser mozzarella i trochę koncentratu pomidorowego—te składniki stworzą genialną faszerowaną paprykę, idealną na obiad czy kolację. Aromat czosnku i intensywność koncentratu pomidorowego podkreślą smak, a roztopiona mozzarella dodaje całości kremowego wykończenia.
Składniki dla 2 porcji:
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Mięso mielone z indyka - 300 g
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 125 ml (1/2 szklanki)
- Ser Mozzarella - 60 g (1/2 kuli)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, oregano, rozmaryn
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso mielone, dopraw do smaku.
- Gdy mięso nabierze charakterystycznego brązowego zabarwienia, dodaj odrobinę bulionu i koncentrat.
- Dokładnie wymieszaj, a następnie nafaszeruj papryki.
- Dodaj plastry mozzarelli, całość zapiecz w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.
Komentarz dietetyka
Mięsny farsz możesz wymieszać dodatkowo z ugotowanym ryżem lub kaszą, wtedy danie będzie bardziej bogate w węglowodany.
~ Oliwia Gawron, dietetyk