Papryka faszerowana pieczarkami
Opublikowano: 26.02.2022 r.
Jeśli lubisz paprykę, pieczarki i ser, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Główne role grają tu czerwona papryka, soczyste pieczarki oraz mięso mielone z indyka. W półkulach mozzarelli i dodatku koncentratu pomidorowego znajdziesz idealnie skomponowane smaki. Cebula i czosnek dodają nutkę pikanterii, a oliwa z oliwek dopełnia całość aromatem.
Składniki dla 2 porcji:
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Mięso mielone z indyka - 200 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Pieczarki - 500 g
- Ser Mozzarella - 60 g (1/2 kuli)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, rozmaryn
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij krótko posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso i usmaż z przyprawami.
- Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i wymieszaj.
- Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i odrobinę wody.
- Farszem nadziej papryki, połóż plastry mozzarelli i zapiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Faszerowane papryki możesz przygotowywać też w wersji wegetariańskiej, czyli bez mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk