Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Opublikowano: 16.11.2021 r.
Papryki czerwone, ryż brązowy i mięso mielone z indyka to kluczowi bohaterowie tego przepisu. Połączenie ich z cebulą, pomidorami w puszce i serem Mozzarella tworzy wybuchową mieszankę smaków, którą zapieczesz w piekarniku.
Składniki dla 8 porcji:
- Papryka czerwona - 480 g (4 papryki)
- Ryż brązowy - 100 g (1 paczka po ugotowaniu)
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Pomidory w puszce - 400 g
- Ser Mozzarella - 125 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, patelnia, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Cebulę kromy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso i dalej smażymy całość.
- Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy i dusimy pod przykryciem około 5 minut.
- Papryki myjemy, przecinamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne.
- Gotowy farsz mięsny łączymy z ugotowanym ryżem. Nadzienie wkładamy do papryk.
- Papryki z farszem posypujemy tartym serem.
- Całość zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Papryki z farszem mięsnym i ryżem to zdrowy posiłek dostarczający wiele wartości odżywczych. Posiłek posiada także niski IG dlatego jest wskazany dla osób chorujących na cukrzycę.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk