Papryka faszerowana mięsem mielonym
Opublikowano: 29.07.2021 r.
Papryka czerwona, mięso mielone z kurczaka, pomidory w puszce, cebula i ser mozzarella - to główne postacie tego smakowitego dania. Papryka faszerowana mięsem mielonym to przepis dla tych, którzy szukają czegoś prostego, ale efektownego. Idealnie zgrane składniki tworzą niepowtarzalny smak, który zadowoli każdego głodomora.
Składniki dla 2 porcji:
- Papryka czerwona - 480 g (2 szt)
- Mięso mielone z kurczaka - 250 g
- Pomidory w puszce - 200 g (pół puszki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Ogórek konserwowy - 60 g (1 szt)
- Ser Mozzarella - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i przepraw je solą, pieprzem i słodką papryką. Gdy mięso będzie rumiane dodaj ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę i chwilę podsmaż. Całość zalej pomidorami z puszki i duś przez 5 minut.
- Paprykę dobrze umyj i odkrój górę, którą odstaw na później. Paprykę wydrąż z pestek i błonek. Do środka włóż przygotowany farsz, a na wierzch zetrzyj ser.
- Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę wody i ustaw w nim papryki.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na posiłek pełen białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny