Papryka faszerowana kaszą gryczaną

Opublikowano: 24.01.2022 r.
Papryka czerwona, kasza gryczana, pieczarki, cebula, czosnek i ser Mozzarella – to główni bohaterowie tego przepisu na faszerowaną paprykę. Wyobraź sobie smakowitą kombinację soczystej papryki pełnej aromatycznego nadzienia z kaszy gryczanej, pieczarek i cebuli, wszystko dopełnione delikatnym serem Mozzarella. Idealny pomysł na zdrowy i smakowity obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Papryka czerwona - 360 g (3 sztuki)
 - Kasza gryczana - 200 g (2 woreczki)
 - Pieczarki - 180 g (3 garści)
 - Cebula - 100 g (1 sztuka)
 - Czosnek - 10 g (2 ząbki)
 - Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
 - Ser Mozzarella - 180 g (1 kula)
 - Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia
 
Przepis krok po kroku
- Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie.
 - Papryki przekrój w najszerszym miejscu tak, aby powstała czapeczka. Usuń nasienie i umyj.
 - Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
 - Dodaj pieczarki i duś pod przykryciem, na końcu dodaj kawałki mozzarelli.
 - Na patelnię dodaj kaszę i wymieszaj, następnie nadziej papryki farszem.
 - Upiecz papryki w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.
 
Komentarz dietetyka
Przygotowanym farszem możesz faszerować dowolne warzywa, mogą to być cukinie lub bakłażany.
~ Oliwia Gawron, dietetyk