Papryka faszerowana kaszą gryczaną
Opublikowano: 24.01.2022 r.
Papryka czerwona, kasza gryczana, pieczarki, cebula, czosnek i ser Mozzarella – to główni bohaterowie tego przepisu na faszerowaną paprykę. Wyobraź sobie smakowitą kombinację soczystej papryki pełnej aromatycznego nadzienia z kaszy gryczanej, pieczarek i cebuli, wszystko dopełnione delikatnym serem Mozzarella. Idealny pomysł na zdrowy i smakowity obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Papryka czerwona - 360 g (3 sztuki)
- Kasza gryczana - 200 g (2 woreczki)
- Pieczarki - 180 g (3 garści)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Ser Mozzarella - 180 g (1 kula)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Papryki przekrój w najszerszym miejscu tak, aby powstała czapeczka. Usuń nasienie i umyj.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj pieczarki i duś pod przykryciem, na końcu dodaj kawałki mozzarelli.
- Na patelnię dodaj kaszę i wymieszaj, następnie nadziej papryki farszem.
- Upiecz papryki w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Przygotowanym farszem możesz faszerować dowolne warzywa, mogą to być cukinie lub bakłażany.
~ Oliwia Gawron, dietetyk