Papryka faszerowana fit
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Papryka czerwona, mięso mielone z indyka, fasola czerwona, mozzarella i odrobina oliwy z oliwek – to tylko część składników, które sprawiają, że ta fit papryka faszerowana jest pyszna i zdrowa. Wyobraź sobie soczystą paprykę nafaszerowaną delikatnym mięsem, fasolą i roztopionym serem – to posiłek, który na pewno cię zadowoli!
Składniki dla 2 porcji:
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Mięso mielone z indyka - 200 g
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Fasola czerwona - 100 g
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Ser Mozzarella - 60 g (1/2 kuli)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij krótko drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso i dopraw do smaku.
- Następnie dodaj koncentrat i odrobinę wody lub bulionu.
- Gdy mięso nabierze charakterystycznego brązowego koloru, dodaj kukurydzę i fasolę.
- Nadziej papryki przygotowanym farszem.
- Dodaj plastry mozzarelli i zapiecz w piekarniku.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować faszerowaną cukinię.
~ Oliwia Gawron, dietetyk