Papryka faszerowana
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Papryka czerwona, ryż i aromatyczne pieczarki marynowane. Do tego cebula, czosnek i rozpływający się ser gouda. Wszystko to razem tworzy smakowitą mieszankę, którą można zapiekać w piekarniku. Ten przepis na paprykę faszerowaną jest prosty, a jednocześnie pełen wyrazistych aromatów i smaków, które kuszą od pierwszego kęsa.
Składniki dla 4 porcji:
- Papryka czerwona - 960 g (4 większe sztuki)
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pieczarki marynowane - 200 g (10 sztuk)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Ser gouda - 150 g (W kostce)
- Olej rzepakowy - 36 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj, stosując się do zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę i przesmażaj ją ok. 4 min. Po tym czasie dodaj pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy pieczarki się zarumienią, dodaj 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze ok. 2 min. Następnie dodaj odsączony ryż i odstaw do wystudzenia.
- Ostudzony farsz wymieszaj z serem.
- Papryki dobrze umyj i osusz. Następnie odetnij tzw. kapturek z ogonkiem i pozbądź się gniazda nasiennego. Papryki wypełnij farszem.
- Nadziewane papryki umieść w naczyniu żaroodpornym. Na papryki nałóż kapturki. Wierzch każdej papryki wysmarują 1 łyżką oleju.
- Piekarnik nagrzej do 185 stopni. Nadziewane papryki piecz ok. 40-45 min.