Papryczki nadziewane serem
Opublikowano: 11.09.2022 r.
Papryczki czereśniowe, ser feta i czosnek to składniki, które sprawią, że Twoje nadziewane papryczki będą pełne smaku i aromatu. Dodaj do tego oliwę z oliwek i ocet jabłkowy, a masz przepis na pyszną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na każdej imprezie.
Składniki dla 10 porcji:
- Papryczki czereśniowe - 300 g
- Ser Feta - 200 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 200 ml (20 łyżek)
- Ocet jabłkowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, oregano, bazylia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Fetę wymieszaj z przyprawami, 2-3 łyżkami oliwy i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Papryczki umyj, odetnij ogonek i usuń gniazda nasienne.
- W garnku zagotuj ok. 2 szklanek wody z octem. Włóż papryczki, zagotuj i pasz ok. 2 minut.
- Papryczki wyjmij i bardzo dobrze schłodź np. w misce z zimną wodą lub lodem.
- Każdą papryczkę wypełnij przygotowanym wcześniej serkiem, ułóż w słoiku i zalej oliwą.
- Słoik szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 3-5 godzin.
Komentarz dietetyka
Papryczki nadziewane serem to pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Jeśli chcesz, aby dodatkowo była ona jak najmniej kaloryczna, wybierz ser o obniżonej zawartości tłuszczu.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk