Papryczki czereśniowe

Opublikowano: 08.07.2022 r.
Papryczki czereśniowe faszerowane serem feta, z dodatkiem świeżego tymianku i rozmarynu, oraz czosnkiem, to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Są zanurzone w aromatycznej oliwie z oliwek z odrobiną octu spirytusowego i szczyptą cukru, dzięki czemu nabierają niepowtarzalnego smaku. Ta mieszanka daje idealny balans między pikantnością a delikatną słodyczą.
Składniki dla 5 porcji:
- Papryczki czereśniowe - 600 g (30 sztuk)
- Ocet spirytusowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Cukier - 60 g (5 łyżek)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Ser Feta - 300 g
- Tymianek świeży - 10 g (pęczek)
- Rozmaryn świeży - 10 g (pęczek)
- Czosnek - 40 g (7 ząbków)
- Oliwa z oliwek - 500 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, rozmaryn, cukier
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Papryczki umyj. Delikatnie natnij wokół ogonków i usuń pestki.
- W garnku zagotuj 2 szklanki wody, ocet, cukier, łyżeczkę soli, 4 liście laurowe i kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj 10 minut.
- Papryczki umieść w garnku z marynatą i gotuj razem przez 6-7 minut. Odcedź papryczki i zostaw do ostygnięcia.
- W misce umieść ser feta, poszatkowany rozmaryn i tymianek (zostaw kilka gałązek), dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Całość dokładnie zblenduj. Farsz powinien być dość słony.
- Dodaj przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i dokładnie wymieszaj.
- Wystudzone papryczki nadziej przygotowanym farszem.
- Oliwę podgrzej — powinna być mocno ciepła, ale nie wrząca.
- W czystych słoikach umieść pozostałe gałązki ziół i pozostałe ząbki czosnku. Ułóż na nich papryczki z farszem, ale nie ugniataj.
- Zalej bardzo ciepłym olejem. Zakręć słoiki i odwróć, by się zawekowały.
- Odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.
Komentarz dietetyka
Papryczki to bardzo dobre źródło przede wszystkim witaminy C, która wspiera układ immunologiczny, zmniejszając ryzyko przeziębień.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk