Pappardelle
Opublikowano: 14.02.2024 r.
Makaron pappardelle, świeży szpinak i pachnący czosnek tworzą doskonałą bazę do tego przepisu. Dodatki w postaci kremowej śmietany i startego parmezanu nadają mu bogaty, śródziemnomorski charakter. Prosta, ale pełna smaku kombinacja składników, która zadowoli każdego wielbiciela kuchni włoskiej.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron pappardelle - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (1 łyżka)
- Szpinak - 120 g (2 garści)
- Ser parmezan - 20 g (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Śmietana 18% - 200 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Na patelnię z cebulą i czosnkiem dodaj szpinak i duś do momentu, aż szpinak będzie miękki.
- Następnie dodaj śmietankę i całość do praw do smaku, gotuj do zagęszczenia sosu.
- Na końcu tutaj ugotowany makaron i całość wymieszaj z parmezanem.
Komentarz dietetyka
Jeśli nie jesteś na diecie wegetariańskiej, śmiało do makaronu możesz dodać wcześniej podsmażonego kurczaka lub Indyka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk