Papad
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Mąka z ciecierzycy, sól i woda gazowana – oto, co potrzebujesz, by zrobić pyszne Papad. To tradycyjne indyjskie chrupki są łatwe do przygotowania i świetnie sprawdzą się jako przystawka lub przekąska do różnych dań. Zrobienie Papadu to szybki sposób na dodanie orientalnego akcentu do swojego menu.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka z ciecierzycy - 100 g
- Sól - 2 g
- Woda gazowana - 40 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, wałek
Przepis krok po kroku
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj wodę i szczyptę soli.
- Wszystkie składniki wymieszaj i ugnieć ręką na jednolitą masę.
- Ciasto podsyp delikatnie mąką i uformuj wałeczek.
- Wałek podziel na 8 części, a każdą dobrze rozwałkuj na kawałki 2 cm. Użyj odrobiny mąki do podsypywania.
- Patelnię bardzo dobrze nagrzej.
- Smaż naleśniki z obu stron aż do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo białka i cennych składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny