Papa rellena
Opublikowano: 16.11.2021 r.
Ziemniaki, mielone mięso wołowe, jajka, cebula i czarne oliwki to główne składniki papas rellenas. Te peruwiańskie smażone kule z ziemniaków z mięsnym, aromatycznym nadzieniem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do tego chrupiąca panierka i jesteś w raju!
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 1200 g (12 średnich sztuk)
- Rodzynki - 130 g
- Mięso mielone wołowe - 800 g
- Jajko - 6 szt.
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Oliwki czarne - 130 g
- Olej rzepakowy - 1000 ml
- Bułka tarta - 100 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser
Przepis krok po kroku
- Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
- Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodaj mięso wołowe i usmaż.
- Dodaj odsączone z wody rodzynki, dopraw przyprawami, dodaj posiekane oliwki i wymieszaj.
- Ugotuj 3 jajka na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę, dodaj do farszu mięsnego i wymieszaj.
- W malakserze umieść ugotowane ziemniaki, 2 jajka, mąkę ziemniaczaną i rozdrobnij do połączenia składników.
- Z ziemniaków uformuj owalne kotlety i rozpłaszcz w dłoniach, na środek każdego wyłóż farsz mięsny i uformuj krokieta.
- Maczaj go w roztrzepanym jajku i panieruj w bułce tartej.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą rumiane.
Komentarz dietetyka
Papa rellena to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego. Jest także dobrym źródłem białka zwierzęcego. Smażenie na głębokim tłuszczu jest wbrew pozorom mniej kaloryczne niż tradycyjne smażenie na oleju.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny