Panzerotti

Opublikowano: 17.05.2022 r.
Mąka pszenna, oliwa z oliwek, świeże drożdże, ser mozzarella i passata pomidorowa to kluczowe składniki panzerotti. Te smażone na złoty kolor, nadziewane kieszonki z ciasta przypominają trochę małe pizze, ale są bardziej chrupiące i soczyste w środku dzięki pomidorowemu nadzieniu z ciągnącym się serem.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (4 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Drożdże świeże - 50 g (1/2 kostki)
- Ser Mozzarella - 250 g (1 sztuki)
- Pomidor - 50 g (1 sztuka)
- Passata pomidorowa - 50 g (5 łyżek)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha
Przepis krok po kroku
- Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłej wody. Dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pod przykryciem).
- Do miski przesiej mąkę i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże, ok. pół szklanki wody i ręcznie zagniataj ciasto. Dodaj olej i zagniataj, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.
- Podziel ciasto na 10 części, formując kulki. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Powinny zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
- Wyrośnięte porcje ciasta rozwałkuj. Na każdym placku ułóż sos pomidorowy, kawałek pomidora i mozzarelli.
- Złóż na pół formując półksiężyce i dokładnie zaciśnij brzegi.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 15-20 minut.
Komentarz dietetyka
Zamiast smażyć panzerotti w głębokim tłuszczu lepszym rozwiązaniem będzie jego upieczenie w piekarniku — dzięki temu będzie mniej kaloryczny i lepiej strawny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk