Panzella
Opublikowano: 13.12.2022 r.
Chleb graham, soczyste pomidory i czerwona cebula to kluczowe składniki tego prostego, ale pysznego dania – Panzella. Nie można też zapomnieć o aromatycznej bazylii, oliwie z oliwek i occie balsamicznym, które dopełniają smak tej klasycznej, włoskiej sałatki. Idealne na lekki, letni posiłek!
Składniki dla 1 porcji:
- Chleb graham - 60 g
- Pomidor - 170 g
- Cebula czerwona - 50 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Ocet balsamiczny - 10 ml
- Bazylia świeża - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet balsamiczny
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, miseczka, widelec
Przepis krok po kroku
- Pieczywo pokrój na mniejsze kawałki o grubości około 2 cm.
- Na suchej patelni z pieczywa zrób grzanki.
- W międzyczasie pokrój pomidora na mniejsze kawałki, a cebulkę w piórka.
- Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny i przyprawy.
- Do miseczki włóż wszystkie składniki.
- Przekładaj na zmianę pomidory, cebulkę, listki bazylii i grzanki.
- Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.
Komentarz dietetyka
Sałatka to świetny pomysł na zwiększenie spożycia warzyw w ciągu dnia.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk