Panzanella

Opublikowano: 25.05.2022 r.
Pomidor, cebula czerwona, oliwa z oliwek, bagietka francuska i świeża bazylia – oto kwintesencja panzanelli! Ten włoski klasyk łączy soczyste pomidory, chrupiącą bagietkę i aromatyczną bazylię w jednym fantastycznym daniu. Wszystko skropione hojnie oliwą z oliwek, która dodaje całości wyrazistości.
Składniki dla 6 porcji:
- Pomidor - 1000 g (4 duże sztuki)
- Cebula czerwona - 200 g (1 duża sztuka)
- Oliwa z oliwek - 200 ml
- Bagietka francuska - 200 g
- Bazylia świeża - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Pomidory pokrój w kostkę. Od bagietki odkrój trzy kromki.
- Podpiecz je w nagrzanym piekarniku.
- Pokrój bagietkę w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w cienkie pióra.
- Pomidory dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z oliwą.
- Umieść je w misce.
- Dodaj liście bazylii oraz grzanki i wymieszaj do połączenia składników.
Komentarz dietetyka
Panzella to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawiera ona także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Potrawa jest idealnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny