Panzanella

Opublikowano: 25.05.2022 r.
Pomidor, cebula czerwona, oliwa z oliwek, bagietka francuska i świeża bazylia – oto kwintesencja panzanelli! Ten włoski klasyk łączy soczyste pomidory, chrupiącą bagietkę i aromatyczną bazylię w jednym fantastycznym daniu. Wszystko skropione hojnie oliwą z oliwek, która dodaje całości wyrazistości.
Składniki dla 6 porcji:
- Pomidor - 1000 g (4 duże sztuki)
 - Cebula czerwona - 200 g (1 duża sztuka)
 - Oliwa z oliwek - 200 ml
 - Bagietka francuska - 200 g
 - Bazylia świeża - 30 g
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duża miska
 
Przepis krok po kroku
- Pomidory pokrój w kostkę. Od bagietki odkrój trzy kromki.
 - Podpiecz je w nagrzanym piekarniku.
 - Pokrój bagietkę w kostkę.
 - Obierz cebulę z łupiny i pokrój w cienkie pióra.
 - Pomidory dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z oliwą.
 - Umieść je w misce.
 - Dodaj liście bazylii oraz grzanki i wymieszaj do połączenia składników.
 
Komentarz dietetyka
Panzella to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawiera ona także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Potrawa jest idealnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny