Pańska skórka
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Pańska skórka to jedne z najstarszych polskich cukierków. Sprzedawane głównie w Warszawie, jednak można je spotkać na targach, czy jarmarkach w całej Polsce.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukier - 20 g
- Ocet spirytusowy - 5 ml
- Woda gazowana - 250 ml
- Syrop malinowy - 30 ml
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g
- Białko jajka - 3 szt.
Liczba porcji: 10
Przepis krok po kroku
- Białka ubij na gęstą i sztywną pianę.
- W małym rondelku zagotuj wodę z cukrem, syropem malinowym, gotuj aż do powstania gęstej masy, około 15 minut.
- Masę powoli wlewaj do piany, cały czas ubijając. Pod koniec dodaj ocet.
- Masę przełóż do naczynia żaroodpornego, wyłożonego folią spożywczą, posyp skrobią i odstaw do ostudzenia.
- Masę schowaj do lodówki na 24 godziny.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny