Panna cotta
Opublikowano: 02.08.2021 r.
Śmietanka kremowa, mleko i cukier puder tworzą bazę idealnej panna cotty, a sekretem jej konsystencji jest żelatyna. Na koniec, dla świeżości i smaku – maliny. Tak właśnie powstaje ten włoski deser, który swoją prostotą potrafi zrobić wrażenie na każdym.
Składniki dla 4 porcji:
- Żelatyna - 15 g (3 łyżeczki)
- Śmietanka kremowa 36% - 250 ml (1 szklanka)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Maliny - 200 g
- Przyprawy - cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, czajnik, miseczka, filiżanka
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wlej 3 łyżki ciepłej wody i dodaj żelatynę. Dokładnie rozmieszaj i odstaw na 15 minut.
- Do garnka wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier puder i waniliowy. Całość rozmieszaj i gotuj, w momencie zagotowania zestaw z gazu.
- Do garnka dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do 4 filiżanek i odstaw do lodówki na 4 godziny do ochłodzenia.
- W garnku podgrzej maliny z odrobiną cukru pudru.
- Dodaj odrobinę wody i duś przez 10 minut.
- Podanym musem polej gotowy deser.
Komentarz dietetyka
To bardzo lekki deser, który nie zawiera zbyt dużo cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny