Panierka bez jajka
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Mąka orkiszowa, jogurt naturalny i mleko 3,2% – to główne składniki, które sprawią, że panierka bez jajka będzie równie smaczna i chrupiąca jak tradycyjna wersja. Lekka i prosta mieszanka pozwoli przygotować pyszne kurczaki, warzywa czy ryby, które zaskoczą swoją teksturą.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka orkiszowa - 300 g (1,5 szklanki)
- Jogurt naturalny 2% - 120 g
- Mleko 3,2% - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kumin, papryka ostra
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj jogurt naturalny i wlej mleko.
- Zmiksuj składniki do połączenia.
- Dodaj proszek do pieczenia, paprykę ostrą, kumin oraz sól i pieprz.
- Wymieszaj dokładnie.
- Panierka jest gotowa do użycia.
Komentarz dietetyka
Panierka bez jajka to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Panierka zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego. Nie zawiera dużej ilości kalorii i mogą ją spożywać także osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny