Panczkraut
Opublikowano: 17.07.2022 r.
Ziemniaki, kapusta kiszona i cebula to główni bohaterowie naszego przepisu na panczkraut. To prawdziwie domowe danie, które zaskoczy Cię prostotą i smakiem. Klasyczne składniki spotykają się tutaj w harmonijnej kombinacji, a delikatny olej rzepakowy tylko dodaje całości wyjątkowego aromatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Kapusta kiszona - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kapustę poszatkuj i włóż do garnka, zalej szklanką wody.
- Dodaj przyprawy i duś pod przykryciem 20-30 minut.
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie poduś na puree.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Do cebuli dodaj odsączoną i ugotowaną kapustę.
- Następnie wymieszaj ziemniaki z kapustą i cebulą.
Komentarz dietetyka
Opcjonalnie możesz dodać też podsmażony boczek.
~ Oliwia Gawron, dietetyk