Pancetta
Opublikowano: 20.09.2021 r.
Boczek wieprzowy bez kości to gwiazda tego przepisu na pancettę. Pamiętaj, by wybrać kawałek z odpowiednią ilością tłuszczu i mięsa – to klucz do pełnego smaku. Przygotowanie pancetty jest czasochłonne, ale efekt końcowy - aromatyczna, dojrzewająca wędlina - jest wart każdej minuty poświęconej na jej robienie.
Składniki dla 10 porcji:
- Boczek wieprzowy bez kości - 1500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, mielony czosnek, sól do peklowania
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- rękaw do pieczenia, siatka wędliniarska
Przepis krok po kroku
- Boczek opłucz i osusz. Natrzyj dokładnie solą (10 g na kg mięsa), pieprzem, majerankiem, kminkiem, solą do peklowania (15g na kg mięsa) i czosnkiem mielonym.
- Mięso przełóż do rękawa, usuń zebrane powietrze i zamknij worek. Całość włóż do lodówki na 7 dni. W połowie odlej zebrany w środku płyn.
- Po upływie tego czasu natrzyj pieprzem i czosnkiem jeszcze raz, dokładnie zroluj mięsem do środka i zapakuj go w siatkę wędliniarską.
- Wędlinę susz w dość chłodnym pomieszczeniu przez 2 tygodnie.
- Po tym czasie będzie gotowa do spożycia.
Komentarz dietetyka
To mięso nie powinno gościć zbyt często w menu ze względu na duży udział nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny