Pancakes z borówkami
Opublikowano: 29.03.2021 r.
Maślanka, jajko, mąka pszenna i oczywiście garść soczystych borówek amerykańskich to kluczowe składniki na te pyszne pancakes. Te lekkie i puszyste placuszki z delikatnym aromatem borówek są idealne na leniwe śniadanie. Świetnie łączą się ze słodkim cukrem pudrem oraz nutką masła klarowanego.
Składniki dla 4 porcji:
- Maślanka 1% - 350 g (1 szklanka i 2/5 szklanki maślanki)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (1 i 1/2 szklanki mąki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki, szczypta)
- Cukier puder - 8 g (2 łyżeczki)
- Cukier kokosowy - 5 g (1/3 opakowania)
- Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
- Borówka amerykańska - 50 g (1 garść)
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga, sitko, chochelka
Przepis krok po kroku
- Przesianą przez sitko mąkę połącz z cukrami, proszkiem do pieczenia i solą.
- W dużej misce roztrzep jajko i dodaj maślankę. Wymieszaj i stopniowo dodaj mąkę z dodatkami. Całość połącz ze sobą za pomocą rózgi lub szpatułki.
- Patelnie wysmaruj masłem i dobrze rozgrzej. Nabierz na chochelkę tyle ciasta, aby uformować niewielki placuszek. Nie poruszaj patelnią. Smaż ok. 2 min z każdej strony. Gdy pojawią się wgłębienia (pęcherzyki), obróć pancakes na drugą stronę.
- Borówki opłucz i dołóż do każdej porcji pancakes.