Pancakes na maślance
Opublikowano: 26.03.2021 r.
Maślanka, jajka, mąka pszenna i proszek do pieczenia – to kluczowe składniki, dzięki którym pancakes na maślance wychodzą przepyszne i puszyste. Z mieszanki tych składników powstają delikatne placuszki, które idealnie komponują się z owocami, syropem klonowym czy cukrem pudrem. Idealne na leniwe weekendowe śniadanie!
Składniki dla 3 porcji:
- Maślanka 1% - 300 g (1 i 1/5 szklanki)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g (1 i 1/2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Cukier puder - 8 g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga, sitko
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko i połącz z solą, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia.
- Jajko roztrzep i dodaj do niego maślankę. Gdy całość się połączy, stopniowo dodawaj suchą mieszankę. Nie miksuj, a tylko rozmieszaj całość rózgą.
- Patelnie wysmaruj olejem i rozgrzej. Nałóż niewielkie porcje ciasta i nie ruszaj patelnią, aby ich nie rozlać. Kiedy pojawią się charakterystyczne bąbelki, obróć placuszki na drugą stronę. Powinny się smażyć ok. 2 min z każdej strony.