Pancakes na kefirze
Opublikowano: 27.03.2021 r.
Kefir, jajka i mąka pszenna – to główne składniki pysznych, puszystych pancakes na kefirze. Do tego dodajemy proszek do pieczenia, odrobinę soli oraz cukier puder dla delikatnej słodyczy. Całość wzbogacamy olejem rzepakowym, który sprawia, że pancakes są złociste i nie przywierają do patelni. Idealne na szybkie, sycące śniadanie.
Składniki dla 3 porcji:
- Kefir - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 3 szt. (3 jajka rozmiar M)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 240 g (1 i 1/2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Cukier puder - 8 g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga, sitko
Przepis krok po kroku
- Wszystkie suche składniki połącz razem. Pamiętaj o tym, aby mąkę najpierw przesiać przez sitko.
- Do roztrzepanego jajka dodaj kefir i całość wymieszaj. Następnie dodaj suchą mieszankę. Nie miksuj. Połącz składniki za pomocą rózgi.
- Na patelni rozgrzej olej i po kolei smaż pancakes. Masa nie powinna rozlewać się na całą patelnię. Przewróć, gdy pojawią się charakterystyczne bąbelki. Każdy placuszek powinien się smażyć po ok. 2 min z każdej strony.