Pancakes fit
Opublikowano: 08.04.2021 r.
Płatki owsiane, mleko 2%, jajko i masło orzechowe – oto kluczowe składniki naszych fit pankejków! Wyobraź sobie puszyste placuszki, które nie tylko są zdrowe, ale też pysznie smakują dzięki odrobinie owoców i wiórków kokosowych. Te pankejki to prosty sposób na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie, które doda energii na cały dzień.
Składniki dla 2 porcji:
- Płatki owsiane - 100 g
- Mleko 2% - 100 ml
- Jajko - 1 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 80 g (4 łyżki)
- Truskawki - 100 g
- Borówka amerykańska - 100 g
- Wiórki kokosowe - 12 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Płatki owsiane zblenduj, a następnie dodaj do nich proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i wymieszaj.
- W innej misce wymieszaj jajko z mlekiem i przelej do płatków owsianych. Ponownie zblenduj.
- Na patelni rozgrzej olej i stopniowo wylewaj porcje ciasta, tak by starczyło Ci go na około 8 pankejków.
- Każdego pankejka smaż dwustronnie do czasu, aż się zarumieni.
- Gotowe pankejki ułóż jeden na drugim i wyłóż na nie masło orzechowe oraz posyp wiórkami kokosowymi.
- Owoce umyj, truskawki pokrój na ćwiartki i również wyłóż je na pankejki.