Pancakes bezglutenowe
Opublikowano: 09.04.2021 r.
Mąka ryżowa, jajka i mleko łączą się w przepisie na puszyste pancakes bezglutenowe, które świetnie sprawdzą się na śniadanie. Dodatek jagód nadaje im przyjemny, owocowy posmak, a szczypta sody oczyszczonej zapewni idealną lekkość. Możesz je podać z ulubionymi dodatkami, ale same w sobie są już niesamowicie smaczne!
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka ryżowa - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 350 ml (2,5 szklanki)
- Masło - 10 g
- Jagody - 100 g
- Soda oczyszczona - 8 g (1 czubata łyżeczka)
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- W misce wymieszaj mąkę, żółtka, mleko i sodę do uzyskania jednolitej masy.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Ubitą pianę dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło
- Porcje ciasta wylewaj na patelnię i smaż placki obustronnie do złocistego koloru.
- Placki podawaj z cukrem pudrem i jagodami.