Pancakes bananowe
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Banany, mleko i jajka to główne składniki, które sprawiają, że te pancakes bananowe są megasmaczne i puszyste. Dodatek mąki pszennej oraz proszku do pieczenia gwarantują, że naleśniki będą miały idealną konsystencję. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku jest połączenie naturalnej słodyczy bananów z delikatnością mleka.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 180 g
- Cukier - 25 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Banan - 240 g
- Mleko 2% - 240 ml
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 60 ml
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- W średniej misce wymieszaj mąkę uniwersalną, cukier i proszek do pieczenia.
- W osobnej misce rozgnieć banany widelcem. Dodaj do nich jajka i wlej mleko oraz olej rzepakowy, mieszaj, aż się połączą.
- Wlej suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż się połączą. Odstaw na kilka minut.
- Rozgrzej dużą patelnię. Łyżką nakładaj ciasto na patelnię, formując placki.
- Smaż, aż na powierzchni naleśników pojawią się bąbelki, następnie przewróć cienką łopatką i smaż jeszcze 1 lub 2 minuty.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny