Pancakes
Opublikowano: 13.04.2021 r.
Mąka pszenna, mleko i jajko - te składniki to podstawa przepisu na klasyczne, puszyste pancakes. Wystarczy dodać trochę proszku do pieczenia, cukru i oleju rzepakowego, żeby uzyskać idealną konsystencję. Bez żadnych kombinacji, po prostu prosty i szybki sposób na śniadanie dla całej rodziny.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 220 g
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Cukier - 12 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (2 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - cukier puder, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga, sitko
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę, olej i proszek do pieczenia. Dodaj jajko, cukier, cukier waniliowy i mleko.
- Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi, tak by nie było grudek.
- Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej, tak by ciasto się nie przyklejało do powierzchni. Dużą łyżką nakładaj porcję ciasta i formuj małe placuszki na patenie. Smaż po 2 minuty z każdej strony, tak by były rumiane, jednak nie przypalone. Podawaj posypane cukrem pudrem i z ulubionymi owocami.