Panang curry
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Mleczko kokosowe, pasta panang curry, masło z orzechów arachidowych, piersi kurczaka, cebula szalotka – to tylko niektóre z kluczowych składników, które nadają panang curry jego wyjątkowy smak. Bogaty i kremowy dzięki mleczku kokosowemu, pikantny od pasty curry, z nutą orzeźwiającego orzecha – to danie to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 4 porcji:
- Mleczko kokosowe - 400 ml
- Pasta panang curry - 50 g (4 łyżki)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 30 g (1 łyżka)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Sos rybny - 10 ml
- Cukier trzcinowy - 10 g
- Cebula szalotka - 50 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Ryż biały - 200 g
- Przyprawy - papryczka chilli świeża, kolendra świeża, sos rybny, liście kafiru
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, wok
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w podłużne, małe kawałki.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój miąższ w cienkie paseczki. Papryczkę chilli pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- W woku podgrzej dwie łyżki mleka kokosowego, pastę panang curry i masło orzechowe.
- Dołóż kurczaka na wok i smaż przez dwie minuty, dokładnie mieszając.
- Dodaj sos rybny, cukier, cebulę, papryki i 4 liście kafiru.
- Wlej pozostałe mleko kokosowe i gotuj całość przez 5 minut na małym ogniu.
- Ryż i sos wyłóż na talerz i posyp posiekaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
Przyprawy oprócz nadawania aromatu mają duże znaczenie dla pracy układu pokarmowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk