Pan con lechón

Opublikowano: 26.11.2021 r.
Łopatka wieprzowa, sok z pomarańczy i limonki, cebula czerwona, a także pszenna bułka – to najważniejsze elementy, które potrzebujesz, by stworzyć pan con lechón. Aromatyczne mięso duszone w cytrusowych sokach, z dodatkiem cebuli i soczystych warzyw, podane w chrupiącej bułce to po prostu coś wyjątkowego!
Składniki dla 5 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1000 g
- Pomarańcza - 400 g (2 średnie sztuki)
- Limonka - 250 g
- Bułka pszenna - 400 g
- Cebula czerwona - 400 g (4 duże sztuki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Papryka czerwona - 300 g (2 małe sztuki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, kumin, oregano, czosnek, ocet jabłkowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Zamarynuj przez 12 godzin łopatkę wieprzową w soku z limonki, pomarańczy, kuminie, oregano, soli i pieprzu.
- Posiekaj cebulę czerwoną i razem z mięsem włóż do brytfanny.
- Piecz przez 4-6 godzin w temperaturze 135-145 stopni.
- Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i upiecz w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut.
- Upieczoną paprykę przełóż do malaksera, dodaj oliwę z oliwek, ocet, czosnek, kumin, sól i pieprz oraz paprykę słodką i rozdrobnij do powstania gładkiego sosu.
- Przekrój bułkę pszenną i posmaruj obie jej części masłem.
- Ułóż porcję pieczonej łopatki i polej sosem, przykryj kanapkę drugą połówką bułki i przyciśnij lekko.
Komentarz dietetyka
Pan con lechon to danie zawierające sporą ilość białka zwierzęcego, które jest podstawowym budulcem naszego ciała. Danie zawiera dużo składników mineralnych i witamin a także przeciwutleniaczy. Możesz zamienić bułkę pszenną na pełnoziarnistą wtedy danie będzie miało więcej błonnika.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny