Paluszki z kurczaka

Opublikowano: 22.02.2022 r.
Piersi kurczaka bez skóry, płatki kukurydziane i jogurt naturalny to główne składniki tych chrupiących paluszków z kurczaka. Mięso jest obtoczone w mieszance bułki tartej i płatków kukurydzianych, co nadaje mu wyjątkową chrupkość. Jogurt gwarantuje delikatność i soczystość, a wszystko to smażone na oleju rzepakowym zapewnia aromatyczny i pyszny efekt.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Płatki kukurydziane bez cukru - 30 g (1 szklanka)
- Bułka tarta - 54 g (0,25 szklanki)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 50 g (2 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 100 ml (0,5 szklanki)
- Mąka kukurydziana - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- rózga, miska, patelnia głęboka, rozdrabniacz
Przepis krok po kroku
- W misce, za pomocą rózgi wymieszaj jogurt, mąkę, jajko i po dużej szczypcie przypraw.
- Kurczaka pokrój w słupki i przełóż do miski.
- Płatki kukurydziane rozdrobnij w rozdrabniaczu, przełóż na talerz i wymieszaj z bułką tartą.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz.
- Kawałek kurczaka obtocz w płatkach z bułką i przełóż na patelnię.
- Smaż, aż będą złote.
Komentarz dietetyka
Paluszki z kurczaka to popularna przekąska lub dodatek do dania głównego. Ponieważ są smażone, nie powinny być spożywane często. Jeśli jednak zdecydujesz się na upieczenie ich zamiast smażenie, będą fajnym i zdrowym daniem.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki