Paluszki chlebowe

Opublikowano: 18.06.2025 r.
Mąka do pizzy typ 00, oliwa z oliwek, suche drożdże i odrobina soli—te składniki są kluczowe, aby stworzyć chrupiące i smakowite paluszki chlebowe. Razem z dodatkiem sezamu, gwarantują one nie tylko wspaniały smak, ale też wyjątkową teksturę, idealną na przekąskę czy dodatek do zup lub sałatek.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka do pizzy typ 00 - 450 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1 łyżka)
- Drożdże suche - 5 g
- Sól - 5 g
- Cukier - 5 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Sezam nasiona - 20 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól, cukier. Dodaj oliwę i szklankę ciepłej wody. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie (około 10-15 minut).
- Ciasto uformuj w kulę i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Pokrój ciasto w paski o szerokości 1,5 cm.
- Paluchy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 220 st. C.
- Każdego palucha posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem.
- Piecz przez 13 minut.
Komentarz dietetyka
Drożdże, choć uważane są za nic nie znaczący dodatek, to mają wiele wartości odżywczych. 100 g drożdży zawiera aż 11 g białka i 2 g tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo znajdziemy w nich aż 7 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk