Paluchy z ciasta francuskiego

Opublikowano: 10.01.2022 r.
Szukasz przekąski, która jest szybka i pyszna? Te paluchy z ciasta francuskiego mają to coś! Potrzebujesz tylko ciasta francuskiego, przecieru pomidorowego, sera mozzarella i jedno jajko. Idealne na imprezkę albo do filmu. Szukasz czegoś prostego i efektownego? Te paluchy będą strzałem w dziesiątkę!
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 230 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 50 g
- Ser Mozzarella - 130 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek, miska
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie tniemy na równe paski.
- Przecier pomidorowy doprawiamy i smarujemy nim każdy pasek ciasta.
- Następnie sypiemy na nie tarty ser mozzarella.
- Paski zwijamy na kształt spirali.
- Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Paluchy układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarz dietetyka
Ze względu na wysoką kaloryczność ciasta francuskiego oraz jego średniego IG przekąskę powinniśmy spożywać okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk