Paluchy serowe
Opublikowano: 31.03.2023 r.
Ser gouda, przecier pomidorowy bez soli i mąka pszenna to główne składniki w przepisie na paluchy serowe. Te chrupiące smakołyki łączą w sobie wyrazisty smak sera z delikatnym akcentem pomidorowym, tworząc idealną przekąskę na każdą okazję. Dodatek oliwy z oliwek nadaje ciastu elastyczność, a drożdże gwarantują odpowiednią puszystość paluchów.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g
- Drożdże suche - 5 g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Sól - 5 g
- Cukier - 5 g
- Ser gouda - 80 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, cukier
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, stolnica, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej szklankę letniej wody (250 ml). Dodaj drożdże i cukier i wymieszaj.
- Dodaj mąkę, oliwę oraz sól i zacznij wyrabiać ciasto.
- Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.
- Uformuj ciasto w kule i z wierzchu oprósz mąką. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj je na placek o grubości 1 cm.
- Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj przecier pomidorowy. Oprósz całość suszonym oregano.
- Ser zetrzyj na tarce i posyp nim połowę ciasta.
- Zakryj teraz połowę ciasta z serem częścią ciasta bez sera i pokrój całość na 2 cm paski.
- Każdy pasek skręć kilkukrotnie na ciasną spiralkę.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze ułóż przygotowane spiralki w niewielkiej odległości.
- Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.
- Po upieczeniu ułóż paluchy do ostudzenia na kratce.
Komentarz dietetyka
100 g drożdży zawiera aż 11 g białka i 2 g tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo znajdziemy w nich aż 7 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk