Paluchy pizzowe
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Ciasto francuskie, passata pomidorowa, czosnek i parmezan – to doskonała drużyna do stworzenia pysznych paluchów pizzowych. Idealne na przekąskę. Przepis wykorzystuje przyjemne w użyciu składniki, które wprowadzą niepowtarzalny smak pizzy w formie wygodnych w jedzeniu, chrupiących paluchów. Nie obędzie się też bez kropli oliwy z oliwek.
Składniki dla 12 porcji:
- Ciasto francuskie - 375 g
- Passata pomidorowa - 70 g
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Ser parmezan - 100 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, rondelek, blacha do pieczenia 20x30 cm
Przepis krok po kroku
- Na patelni podgrzej oliwę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie przez kilka sekund.
- Wlej passatę. Dodaj oregano, bazylię i słodką paprykę. Całość gotuj przez 15 minut.
- W tym czasie parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Ciasto francuskie rozłóż na płasko.
- Posmaruj przestudzonym sosem. Posyp serem.
- Złóż ciasto wzdłuż na pół.
- Pokrój ciasto na około 10-12 pasków.
- Każdy pasek okręć kilka razy i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 10-15 minut w 220 st. C.
Komentarz dietetyka
Pomidory i sosy na ich bazie to dobre źródło potasu w diecie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk