Paluchy chlebowe

Opublikowano: 21.04.2025 r.
Mąka pszenna, drożdże i oliwa z oliwek - to trio potrzebe, żeby wyczarować pyszne paluchy chlebowe. W połączeniu z jajkiem, cukrem i solą, tworzą chrupiącą przekąskę idealną na każdą okazję. Idealny przepis na domowe pieczywo, które świetnie sprawdzi się na różnorodnych spotkaniach czy jako dodatek do zup.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Drożdże suche - 5 g
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 300 ml wody.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, drożdże i cukier. Dodaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek.
- Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij. Podziel je na 10-12 równych części. Z każdej części uformuj wałeczki (paluchy) o długości około 20-25 cm.
- Przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby jeszcze podrosły.
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Paluchy posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp ulubionymi dodatkami, takimi jak mak, sezam, gruboziarnista sól czy zioła.
- Upiecz całość przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
Paluchy chlebowe możesz podawać jako przekąska lub dodatek do posiłku.
~ Oliwia Gawron, dietetyk