Pałki z kurczaka
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Oliwa z oliwek i pałki z kurczaka to podstawa tego pysznego dania. Te składniki tworzą aromatyczne i soczyste mięso, które zadowoli każdego miłośnika domowej kuchni. Idealne na szybki obiad lub kolację, ten przepis jest prosty, ale pełen smaku.
Składniki dla 2 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 400 g (Użyj samych pałek z udka.)
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska
Przepis krok po kroku
- Pałki z kurczaka umyj i osusz.
- Z oliwy i przypraw przygotuj marynatę w której namocz pałki na kilka godzin.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni C.
- Pałki razem z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie całość piecz około 45 minut w nagrzanym piekarniku.
- Pałki podawaj od razu po przygotowaniu np. z dodatkiem ziemniaków i surówki z sezonowych warzyw.
Komentarz dietetyka
Pieczone pałki z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny obiad dla osób odchudzających się. Pamiętaj jednak, aby wybierać mięso drobiowe bez skóry, ponieważ to pod nią znajduje się najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny