Pałki na ryżu

Opublikowano: 16.06.2025 r.
Pałki z kurczaka, ryż biały, cebula i masło to główne składniki tego pysznego dania, które idealnie sprawdzi się na obiad. Połączenie soczystych pałek z aromatyczną cebulą i kremowym ryżem tworzy wyjątkowy smak. Dodatek cukru delikatnie balansuje całość, nadając subtelnej słodyczy.
Składniki dla 4 porcji:
- Pałki z kurczaka - 880 g
- Ryż biały - 400 g
- Cebula - 100 g
- Masło - 50 g
- Cukier - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, curry, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Łyżeczkę papryki mielonej ostrej i słodkiej, curry, sól i pieprz wymieszaj, a następnie przygotowaną mieszanką przypraw natrzyj pałki. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
- Na dno naczynia żaroodpornego wsyp surowy ryż, a na nim ułóż cebulę pokrojoną w plastry.
- Na cebuli ułóż pałki drobiowe jedna koło drugiej.
- Ze składników: 4 szklanki wody, masło, łyżeczka pieprzu, sól, łyżeczka papryki, cukier, łyżeczka czosnku granulowanego, przygotuj zalewę, zagotuj ją i gorącą zalej ryż i pałki w naczyniu żaroodpornym.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiecz ok. 90 min.
- Podawaj z ryżem i gotowanymi warzywami.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny