Pałeczki z kurczaka

Opublikowano: 18.03.2022 r.
Masło klarowane, musztarda miodowa, pałki z kurczaka - to trio tworzy smakowitą bazę dla pałeczek z kurczaka, które zachwycą każdego. Soczyste mięso dzięki masłu, delikatna słodycz miodowej musztardy, a do tego chrupiące warzywa jak marchewka i kalafior, które dodają daniu zdrowego balansu. Szybki sposób na pyszny obiad!
Składniki dla 5 porcji:
- Pałki z kurczaka - 1500 g
- Masło klarowane - 100 g
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Kalafior - 400 g (pół średniej główki)
- Musztarda miodowa - 200 g
- Przyprawy - sól, papryka słodka, oregano, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Obierz marchew i pokrój w plastry.
- Kalafior podziel na mniejsze kawałki.
- Warzywa ułóż w naczyniu do zapiekania.
- Pałki kurczaka umieść w naczyniu do zapiekania na warzywach.
- Dopraw solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką.
- Dodaj musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mięso dokładnie pokryj przyprawami.
- Na wierzch kurczaka ułóż wiórki masła.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.
Komentarz dietetyka
Pałeczki z kurczaka to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Pałki są niskokaloryczne i świetnie sprawdzają się jako potrawa w diecie redukcyjnej. Dodatek warzyw wzbogaca potrawę w błonnik pokarmowy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny