Pakora
Opublikowano: 26.07.2022 r.
Cukinia, czerwona papryka, cebula, pieczarki i bakłażan to kluczowe składniki pakory, które są zanurzane w cieście z mąki z ciecierzycy i jajek, a potem smażone na głębokim oleju rzepakowym. Warzywa tworzą pyszne, chrupiące kąski, które są pyszną przekąską na każdą okazję.
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia - 100 g
- Papryka czerwona - 100 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Pieczarki - 100 g (4 małe sztuki)
- Bakłażan - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Mąka z ciecierzycy - 100 g
- Olej rzepakowy - 1000 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Warzywa pokrój w mniejsze kawałki.
- Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz.
- Ubij jajka i dodaj mąkę z ciecierzycy.
- Zmiksuj do połączenia składników.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 st. C.
- Warzywa zanurzaj w cieście i smaż w gorącym oleju.
- Warzywa odsącz na ręczniku papierowym.
Komentarz dietetyka
Pakora to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Danie zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Potrawa jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny