Paella z warzywami
Opublikowano: 07.10.2021 r.
Cebula czerwona, papryka czerwona i ryż do risotto - te trzy składniki są kluczem do idealnej paelli z warzywami. Dodaj do tego fasolę czerwoną, słodką dynię hokkaido oraz aromatyczny bulion warzywny, a całość podkręć wytrawnym białym winem. To wszystko połączone razem tworzy wyjątkowo smaczne danie pełne koloru i aromatu.
Składniki dla 10 porcji:
- Ryż do risotto - 400 g
- Cebula czerwona - 200 g (2 duże sztuki)
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Fasola czerwona - 250 g
- Dynia hokkaido - 250 g
- Bulion warzywny - 800 ml
- Masło klarowane - 100 g
- Wino białe wytrawne - 200 ml
- Pomidor - 200 g (1 duża sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Paprykę umyj i wyjmij z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Pomidor pokrój w dużą kostkę, dynie obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelnię dodaj warzywa oprócz fasoli i podsmaż 4-5 minut, dodaj ryż i smaż 2 minuty, aż stanie się przeźroczysty.
- Wlej na patelnie bulion i wino oraz sos sojowy, dodaj szafran, wędzoną paprykę oraz sól, wymieszaj. Zagotuj i zmniejsz ogień, aby całość lekko się gotowała, przykryj pokrywką i gotuj 25 minut, nie mieszaj.
- Dodaj fasolę i duś jeszcze 5-6 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut danie.
- Posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie przed podaniem.
Komentarz dietetyka
Paella z warzywami to danie jarskie zawierające dużo błonnika i cennych składników mineralnych. Dania jarskie powinny występować w naszej diecie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Warzywa są dobrym źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny