Paella z kurczakiem
Opublikowano: 21.07.2021 r.
Ryż do risotto, bulion warzywny, piersi kurczaka i pomidory w puszce to podstawowe składniki, które tworzą tę pyszną paellę z kurczakiem. Do tego dochodzi kawałek pikantnej czerwonej papryki i aromatyczna cebula, a wszystko podsmażone na oliwie z oliwek i podkręcone odrobiną białego wina. Lekko kwaśny koncentrat pomidorowy dodaje głębi smaku, tworząc pełne smaku danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż do risotto - 300 g
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Wino białe wytrawne - 100 ml
- Koncentrat pomidorowy - 25 g (1 łyżka)
- Kukurydza konserwowa - 170 g (1 mini puszka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, szafran
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy zacznie brązowieć dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Smaż przez chwilę.
- Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość smaż razem przez chwilę. Po 5 minutach dodaj odcedzoną kukurydzę i smaż przez kolejne 3 minuty.
- Do zawartości patelni dodaj pomidory podsmaż przez kolejne 3 minuty. Do całości dodaj ryż i podsmaż następne 3 minuty. Dolej wino i koncentrat pomidorowy.
- Przypraw całość ostrą papryką, solą, pieprzem i szafranem.
- Całość gotuj przez 20 minut dolewając od czasu do czasu bulion, tak by całość była miękka i gęsta.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja na pełnowartościowy posiłek.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny