Paella z krewetkami
Opublikowano: 31.08.2021 r.
Krewetki, ryż do risotto, bulion warzywny, papryka czerwona i oliwa z oliwek – to najważniejsze składniki do przygotowania pysznej paelli z krewetkami. Danie łączy soczyste owoce morza z aromatycznym ryżem i warzywami. Wszystko to skropione sokiem z cytryny i podsmażone na oliwie. Idealne na obiad lub kolację!
Składniki dla 3 porcji:
- Mieszanka mrożonych owoców morza - 200 g
- Krewetki - 180 g (6 sztuk)
- Ryż do risotto - 200 g
- Groszek konserwowy - 100 g (2/3 szklanki)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 36 ml (3 łyżki)
- Cytryna - 90 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka ostra, czosnek granulowany, szafran
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, folia aluminiowa, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Z krewetek usuń jelita.
- Owoce morza rozmroź.
- Bulion podgrzej w garnku.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Paprykę opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Paprykę pokrój w bardzo małą kostkę.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Każdą krewetkę obsmaż z każdej strony i odłóż je na bok.
- Ponownie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, a potem dodaj cebulę. Przesmażaj ją do zeszklenia (ok. 3-4 min). Następnie dodaj zielony groszek i paprykę. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min. Następnie dodaj ryż, 2 nitki szafranu, 1 i 1/2 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min.
- Do mieszanki na patelni wlej bulion. Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj ok. 10 min, ale przez ten czas nie mieszaj.
- Po tym czasie dodaj (połóż i nie mieszaj) rozmrożone owoce morza oraz krewetki. Patelnię przykryj folią aluminiową i całość duś ok. 5 min. Odstaw patelnię na bok, ale folię zdejmij dopiero po ok. 2 min.
- Podawaj z kawałkami cytryny.