Paella z chorizo
Opublikowano: 31.08.2021 r.
Chorizo, piersi kurczaka, ryż do risotto, zielony groszek, czerwona papryka i bulion warzywny – to kluczowe składniki, które tworzą pyszność każdej paelli z chorizo. Wspólnie dają one niezwykłą mieszankę smaków, która zabiera nasze kubki smakowe na kulinarną podróż do serca Hiszpanii.
Składniki dla 5 porcji:
- Kiełbasa chorizo - 200 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Ryż do risotto - 200 g
- Groszek zielony - 100 g (2/3 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Bulion warzywny - 750 ml
- Papryka czerwona - 330 g (1 i 1/2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona, papryka ostra, szafran
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, folia aluminiowa, praska do czosnku, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Kiełbasę Chorizo pokrój w kostkę.
- Pierś z kurczaka umyj, a potem osusz i pozbądź się błonek. Mięso kurczaka pokrój w kostkę, a potem posyp je solą i pieprzem.
- W garnku podgrzej bulion.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Papryki opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj kiełbasę Chorizo i podsmażaj ją ok. 2 minuty, następnie dodaj kurczaka i podsmaż go z każdej strony (powinno to zająć kilka minut). Gotowego kurczaka i kiełbasę przełóż do miski.
- Na tej samej patelni rozgrzej jeszcze 1 łyżkę oliwy z oliwek, a potem dodaj cebulę. Przesmażaj ją przez ok. 3-4 minuty (do zeszklenia), a potem bezpośrednio na patelnię przeciśnij przez praskę czosnek. Po 1 min dorzuć paprykę i odsypany do szklanki zielony groszek. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min.
- Dodaj ryż, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 nitki szafranu, 1/3 łyżeczki papryki ostrej i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej. Wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min.
- Do mieszanki na patelni dodaj kurczaka i kiełbasę oraz wlej bulion. Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj ok. 10 min, bez mieszania.
- Zmniejsz ogień i przykryj patelnię folią aluminiową.
- Po 5 minutach ściągnij patelnię z kuchenki, a folię po upływie kolejnych 2 minut. Ściągnij folię.