Paella wegetariańska
Opublikowano: 25.10.2021 r.
Ryż do risotto, papryka czerwona, oliwki czarne, bulion warzywny i pieczarki - to tylko kilka z kluczowych składników, które sprawiają, że ta wegetariańska paella to hit. W połączeniu z aromatyczną oliwą z oliwek i chrupiącą cebulą, tworzą danie nie tylko pełne smaku, ale i kolorowe, przyciągające wzrok. Serio, wystarczy raz spróbować, by się zakochać.
Składniki dla 4 porcji:
- Fasolka szparagowa mrożona - 150 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Oliwki czarne - 50 g
- Ryż do risotto - 200 g
- Pieczarki - 150 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Bulion warzywny - 600 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, mielony czosnek, szafran
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku z wrzątkiem zblanszuj fasolkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.
- Gdy będzie rumiana dodaj paprykę.
- Całość podsmaż przez 5 minut i dodaj fasolkę i pokrojone w kostkę pieczarki.
- Warzywa zalej bulionem i dopraw papryką, szafranem, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Duś przez 20 minut.
- Na suchej patelni podpraż ryż, następnie wsyp go do warzyw.
- Gotuj całość przez 15 minut na średnim ogniu.
- Gotowe danie podawaj ozdobione pokrojonymi czarnymi oliwkami.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, które dostarcza sporo witamin, a także błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny