Paella
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Krewetki, kurczak i ryż to trio, które nadaje tej paelli niepowtarzalnego smaku. Dodaj do tego bulion warzywny, soczystą czerwoną paprykę oraz aromatyczny czosnek, a otrzymasz potrawę, która przeniesie Cię prosto do słonecznej Hiszpanii. Nie zabraknie też oliwy z oliwek i szczypty cytryny, które perfekcyjnie dopełniają całość.
Składniki dla 4 porcji:
- Krewetki - 120 g (4 sztuki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Ryż do risotto - 200 g
- Groszek zielony - 100 g (2/3 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 36 ml (3 łyżki)
- Cytryna - 90 g (1 sztuka)
- Mieszanka mrożonych owoców morza - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka wędzona, papryka ostra, szafran
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, folia aluminiowa, praska do czosnku, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka opłucz, osusz i pozbądź się błonek. Mięso pokrój w kostkę, a potem posyp je solą i pieprzem.
- Paprykę opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Paprykę pokrój w bardzo małą kostkę.
- Z krewetek usuń jelita.
- Owoce morza rozmroź.
- Bulion podgrzej.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwę z oliwek. Następnie obsmaż krewetki z każdej strony i odłóż je na bok.
- Ponownie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj kurczaka i podsmaż go z każdej strony. Następnie przełóż go do miski.
- Na patelni rozgrzej jeszcze 1 łyżkę oliwy z oliwek, a potem dodaj cebulę. Przesmażaj ją do zeszklenia (ok. 3-4 min) i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 min dorzuć paprykę i zielony groszek. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min.
- Następnie dodaj ryż, 2 nitki szafranu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej.
- Ponownie wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min.
- Do mieszanki na patelni dodaj kurczaka oraz wlej bulion. Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj ok. 10 min, bez mieszania.
- Następnie dodaj (połóż i nie mieszaj) rozmrożone owoce morza oraz krewetki. Patelnię przykryj folią aluminiową i całość duś ok. 5 min. Odstaw patelnię na bok, ale folię zdejmij dopiero po ok. 2 min.
- Podawaj z kawałkami cytryny.